Na úvodní stránku



8/X

Miloslav Fuček

Kamarádi

Přečteno: 1353


Kapitola osmá, X. část


Radek je hrozně moc hravý kluk. Ani chvíli neposedí na místě a hrozně rád se mazlí. Každou chvíli si vleze některému vedoucímu na klín a ten se s ním pak mazlí. Martin to dělá taky, ale sám od sebe nikdy ne. Až když třeba Radek sedí na klíně Jindry a ten se s ním mazlí, sedne si Martin na klín Frantovi. Jediný, s kým se zatím Radek nemazlil, je Sváťa, protože vypadá dost přísně a Jarda, který se začíná tvářit namyšleně, asi proto, že je o rok starší než Franta se Zdeňkem. Já ho taky nemám od jedné příhody moc rád. Měli jsme noční hlídku a nikdo nás nevzbudil. Já se naštěstí vzbudil aspoň v půl čtvrté, ale hlídat jsme měli už od tří. Když jsme s Míšou honem lezli ze stanu na hlídku, viděl nás Jarda. Vracel se právě ze záchodu a hned na nás spustil, jak to že nejsme na hlídce a teprve lezeme ze stanu. Míša se mu snažil vysvětlit, že nás nikdo nevzbudil, ale on ho povýšeně okřikl, že není na nějaké výmluvy zvědavej, že to zítra řekne Milanovi. To mě naštvalo a tak jsem mu řekl, ať si klidně žaluje. On mě ještě vynadal, abych na něj nebyl drzý, že to není žádné žalování a šel spát. Ráno skutečně Milanovi žaloval. My jsme mu ale řekli, že nás nikdo nevzbudil a tak to Milan vyšetřil. Zjistilo se, že už ani Pavel s Péťou neměli hlídku, protože je taky nikdo nevzbudil a Honzu s Borisem taky ne. Čenda s Vojínem sice tvrdili taky, že je nikdo nevzbudil, ale Víťa s Liborem říkali, že je vzbudili. Takže to asi udělali Čenda s Vojínem a nebo možná i Víťa s Liborem. Ti jsou stejně pitomí a ulhaní. Jakub s Viktorem hlídku ještě určitě měli, protože ty viděl Eda.

Radek laškoval i s náma. Nemazlí se akorát s holkama, protože to prý jsou taky děti a aby se s nima mohl mazlit, tak by musel být malý a to on není. S náma klukama se prý nemazlí, ale hraje si s náma.

Radek si taky rád hraje s pavouky nebo s žábami. Jednou přišel a měl na ruce velkého křižáka, tak velkého jsem ještě neviděl. Šel se mi s ním hned pochlubit. Pochválil jsem mu ho, jaký je to pěkný kus. Radek si ho teď přebíral z jedné ruky na druhou, protože křižák mu pořád lezl po ruce nahoru. Takhle šel Radek bezmyšlenkovitě po táboře a nevědomky zrovna k Heleně s Hanou. Hana hned začala ječet: "Pavouk". Tím na sebe Radka upozornila a tak s trochou zlomyslností zamířil rovnou k ní. Helena se mohla zbláznit a začala Radkovi nadávat, ať jde s tím pavoukem pryč. Řekla mu: "Vypadni ty hnusný Matějáku a tím pitomým pavoukem." To Radka naštvalo. Nemá rád, když na něj někdo volá Matějko a tím méně Matějáku. Šel teda dál. Helena, která se taky bojí pavouků to zkusila s Radkem jinak. Řekla: "Radečku, prosím tě, jdi s tím pavoukem jinam."

To na Radka platilo. Řekl ale: "Tak ať mi ta Hanice Knoflíčice nenadává" a šel pryč. Já jsem se tomu musel smát. Hanice Knoflíčice, to je skvělá nadávka pro Hanku Knoflíčkovou. Na to mohl přijít jedině Radek. Hana by si to jistě nenechala líbit, kdyby neměl Radek na ruce pavouka. Takhle si na něj netroufla. Radek se ještě dvakrát k holkám přiblížil, aby je poškádlil. Hana vždycky radši ztichla a Helenině prosbě Radek vždycky vyhověl a odešel. Obešel s pavoukem celý tábor. Při tom vylekal Janu. Protože to ale je vedoucí, tak ji neškádlil a šel dál. Milan s Edou mu pavouka pochválili. Na Martině bylo taky vidět, že nemá pavouky moc ráda, ale ovládla se a dokonce řekla Radkovi, že je pěkný. Když jí do Radek šel ukázat trochu víc z blízka, tak ale řekla, že ho vidí dobře, že s ním nemusí tak blízko. Radek se šibalsky usmál, ale blíž už nešel. Pokračoval dál v cestě kolem tábora. Holky z Táborníků se radši uklidily do stanů a vylezly, až když Radek přešel.

Před kuchyní se Radek zastavil. Kolem něj přešel Vojín a když viděl, jak si Radek s pavoukem hraje na ruce, tak mu ho na ní zaplácl a šel dál. Radek ho za to pořádně nakopl a utekl. Vojín ale běžel za Radkem a podrazil mu nohy. Radek spadl na zem a Vojín se na něj vrhl. Jenže Radek se mrštně odkutálel, takže Vojín spadl vedle. Radek viděl, že ho Vojín za ten kopanec stejně nenechá na pokoji a tak mu dal pěstí do brady, až Vojínovi scvakly zuby. Radek je mrštný, ale přece jen se dostal pod Vojína, kterého Jakub Lapka přece jen naučil se prát tolik, aby to stačilo na o tři roky mladšího Radka. Vojín složil Radka na lopatky a chtěl mu dát facku. Chtěl jsem jít Radkovi na pomoc, ale Marek byl blíž a Vojína z Radka stáhnul. Udělal to právě včas. Vojínova ruka minula Radkovu tvář.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je sobota
27.07.2024