Na úvodní stránku



14/V

Miloslav Fuček

Kamarádi

Přečteno: 1445


Kapitola čtrnáctá, V. část


Pomalu se blížily moje dvanácté narozeniny. Rodiče mi dovolili, že si na jejich oslavu můžu pozvat domů kamarády a oslavit je s nima. Budeme mít k dispozici mimo našeho dětského pokoje ještě i obývák, který je hned vedle. Šel jsem koupit limonády, na které mi dala máma peníze. Máma upekla velký dort a napekla cukroví. Pozval jsem všechny svoje kamarády, hlavně všechny z naší džínové party. Bylo nás tu hodně, protože přišli i někteří bráchovi kamarádi.

Oslavu jsme začali ve tři hodiny. Doma to začalo už ve dvě, kdy mi pogratulovali táta s mámou, brácha a Pavla a předali mi dárky. Na třetí hodinu byli pozvaní kluci. Později přišel akorát Milan Kracík, který měl odpolední školu. Sesedli jsme se v obývacím pokoji na kanapi, na židlích a zbytek na zemi. Limonády se musely pít přímo z lahví, protože doma nemáme tolik skleniček, ale nám to nevadilo.

Dort i cukroví velmi brzo zmizely a pak jsem si pouštěli desky a kazety. Martin přinesl i nějaké nahrávky na pásku a tak jsme si je pustili taky, protože v obýváku máme i ciívkový magnetofon. Desky, které jsme pouštěli, jsou většinou rodičů. M8me tu Gotta, Hamela, Suzi Quatro, Nel Dymona a Beatles. Od nich má táta skoro všechny desky. Nějaké desky přinesli taky Míša a Radek Holub.

Při hudbě jsem si nejdříve povídali vtipy a pak jsme vzpomínali, jak jsme s Vojtou provokovali některé lidi v autobusu nebo tramvaji. Hned jsme se s Vojtou dohodli, že až zase pojedeme na kurs sebeobrany, že musíme někoho naštvat. Dneska jsme měli kurs taky, ale kvůli oslavě mých narozenin jsme tam nešli. Když jednou vynecháme, tak se nic nestane.

Radek Holub navrhl, abychom udělali soutěž o nejlepší vtip. Každý řekl vtip, který pak všichni ostatní bodovali od nuly do pěti. To se pak vyhodnotilo a určil se nejlepší vtip. Vyhrál Radek Holub.

Řeč se stočila na holky. Petr se mě zeptal, jestli jsem si všimnul, že už delší dobu po mě kouká Katka. Já si ničeho nevšiml, ale Míša s Radkem Holubem řekli, že oni si toho všimli taky. Začal jsem se trochu červenat. Katka mi je docela sympatická, ale bál jsem se, aby se mi kluci nezačali smát a nezačali o mě říkat, že s ní chodím a že s emilujeme a podbně, jako jsme to dřív s oblibou dělávali. Jenže Honza Beneš se naštěstí začal vytahovat, že on má taky holku, že chodí s Jitkou Kočičkovou z céčka. Mirek se vyjádřil pochvalně o Blance a Petr řekl, že má dojem, že po Míšovi zase kouká Irena. Míša sice tvrdil, že o ničem neví, ale já měl dojem, že to přece jenom ví. Dělal akorát drahoty. Ostatně já si zase všiml, že po Petrovi kouká Eva. Petr přiznal, že si toho taky všiml a že se mu Eva docela líbí. Já se teď konečně vyjádřil o Katce, že se mi taky líbí a že když po mě teda kouká, že s ním začnu chodit.

Katka je skutečně ze všech holek z naší třídy nejlepší. A to není jenom můj názor, ale většiny kluků. Připadá mi, že nás kluky dovede nejvíce pochopit a hlavně na nás nikdy nežaluje. Je dostatečně energická a umí se na holku docela slušně prát , takže si vše vždy vyřídí s každým ručně. Když jsem o tom teď začal přemýšlet, tak mě skutečně poslední dobou dost tolerovala. Já ji sice nijak moc neprovokoval, ale občas jsem si z ní taky udělal legraci a něco jsem jí provedl. Občas mě za to i praštila, ale míň než loni. Loni mi třeba dala ránu, že jsem málem spadl. Letos, kdyř jsem měl náskok, tak za mnou moc dlouho neběžela a vzdala to, kdežto loni za mnou běžela tak dlouho, až mě dohnala. A když se jí to nepodařilo se mi pomstít do začátku hodiny, tak to klidně nechala na další přestávku, kdy už jsem to třeba nečekal. To letos nedělala. Co mi u ní prošlo dokonce přestávky, tak to mi už prošlo úplně.

Marek Polák, který mě teď chvíli pozoroval, se začal ušklíbat tomu, že jsem řekl, že s Katkou začnu chodit a pronesl drzou poznámku, že jsem do ní zamilovanej. To mě naštvalo a tak jsem mu řekl, ať s epřestane tak blbě šklebit a mít blbé kecy a nebo ať vypadne, protože bych mu taky mohl dát přes hubu. Marek je menší, než já a tak dostal strach a už raději nic neříkal. Podíval se na hodinky a zjistil, že už je pět hodin a že už musí stejně domů. Před odchodem se ještě drze šklebil. Neměl jsem náladu se prát, tak jsem dělal, že to nevidím. Marek je teď hrozně moc protivný, ještě více, než kdysi Michal Gazda. Při tom Marek na první pohled vypadá docela jako správný kluk. Kdyby to nebyl takový blbec, tak bysme ho vzali do naší džínové party. Bráchu a Michala Gazdu jsme tam už vzali. Marek je dost velký grázl a měl už třikrát dvojku z chování a i se dost špatně učí. Brácha s ním vychází dobře, jenže brácha se shodne s každým.

Páťaci konečně odešli. Mimo bráchy tu z páťáků zůstal jenom Luboš Šolín, který bydlí v našem domě a proto má dovoleno tu zůstat až do šesti a Michal Gazda, který si zatelefonoval domů a usmlouval rodiče, aby tu mohl ještě chvíli zůstat. Chtěl tu být až do šesti, ale nakonec usmlouval aspoň do půl šesté.

Odešli i Radek Matějka s Martinem Klokánkem a Hynek. Radek Motyčka řekl, že on bude mít narozeniny 5. února a že udělá taky takovou oslavu. Hned se ozval Míša, že on má narozeniny taky 5. února, takže jsou oba stejně staří. Je to zajímavá náhoda. Martin Bartáček se taky narodil 5. února téhož roku jako oni, takže znám tři lidi, kteří jsou úplně stejně staří.

5. února vyjde na pondělí a Radek s Míšou se dohodli, že udělají společnou oslavu a dohodli se, že se bude konat u Motyčků. Míšovi rodiče by totiž z takové oslavy neměli moc velkou radost, i když by ji Míšovi dovolili. Jenže Míšův táta je poslední dobou nějaký divný. Nesnáší, když si Míša vodí domů více kamarádů. Už když jsme tam třeba tři, tak má řeči.

Radek s Míšou se dohodli, že pozvou míň lidí, než jsem pozval já, protože když jich je moc, tak to není ono. V tom mají pravdu. Já jsem pozval všechny kluky z naší třídy mimo Luďka a Lubora a bylo nás tu zbytečně moc. Příště nebud třeba zvát Honzu Beneše, Radima, Mirka a ani Honzu Soukupa, protože s nima stejně nijak moc nekamarádím. Ale Martina Novotného pozvu zase, protože je to docela dobrý kluk. Zvát nebudu ani Jaskuba a asi ani Ondru Korálka. Ondra je sice dobrý kluk, ale nijak moc s ním nekamarádím. Máme prostě jiné zájmy.

Radek prohlásil, že on pozve na svoje narozeniny i nějaké holky, hlavně Lýdii. Ta se mu totiž z celé třídy líbí nejvíc. Michal Gazda, Luboš Šolín a brácha tu už teď jsou jediní mladší kluci, kteří tu ještě zůstali, ale dá se docela dobře před nimi mluvit i o holkách. V tomhle jsou dobří. Lubošovi zatím na holkách nezáleží, ale nemá ve zvyku mít pitomé poznámky a brácha s Michalem se tváří, že všechno chápou. Brácha se skutečně už po holkách kouká. Dost často vypráví o Renatě, s kterou chodí do třídy. Dokonce si ji i jednou přivedl domů. Michal prý chodí zase s nějakou Věrou. Ostatně Micha, když přijde náhodou s bráchou k nám do třídy, tak si občas zakoketuje i s holkama z naší třídy a některým se myslím i trochu líbí.

Oslavu jsme skončili v půl sedmé. To už nás tu ale moc nezbylo. Pak už museli domů i ti, co tu zbyli a tak jsme to ukončili.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je sobota
20.04.2024