Na úvodní stránku



III. Stěhování

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 1881


Když viděla Radkova matka Pavla, neodpustila si zase své nepříjemné poznámky v tom smyslu, že Pavel zase bude mrzačit další děti. Tyhle řeči bude muset vydržet Pavel čtrnáct dní. Pak se budou stěhovat. Teď začali balit. Novákovi si na to vzali dovolenou. Pavel si zabalil celkem brzo svoje věci a pak pomáhal rodičům.


Když viděla Radkova matka Pavla, neodpustila si zase své nepříjemné poznámky v tom smyslu, že Pavel zase bude mrzačit další děti. Tyhle řeči bude muset vydržet Pavel čtrnáct dní. Pak se budou stěhovat. Teď začali balit. Novákovi si na to vzali dovolenou. Pavel si zabalil celkem brzo svoje věci a pak pomáhal rodičům.

V úterý se Pavel potkal s Radkem. Radek je na tom dost špatně. Před týdnem ho pustili z nemocnice a chodí o berlích. Má se to ale zlepšit natolik, že by nejdéle do roka měl chodit bez hole. Radek a Pavel se pozdravili a Radek pozval Pavla domů. Když ale viděla Rakova matka, koho si vede domů, začala dělat scény.

"Tenhle grázl mi práh nepřekročí a ty s ním nebudeš kamarádit. Copak ti nestačí, co ti udělal?"

"Je to můj kamarád", odpověděl nekompromisně Radek.

Krátkou hádku s mámou zakončil Radek tím, že řekl Pavlovi, že teda půjdou ven.

"Vrať se domů", volala Radkova matka. "Dostaneš výprask", vyhrožovala. Radek se ale nebál a šel s Pavlem pryč. Pavel ho pozval k nim. Kluci si povídali, co se dělo tu dobu, co se neviděli. Radek líčil své dojmy z nemocnice a Pavel zase od dědy.

Radek byl rozhořčen tím, že byl Pavel vyloučen z oddílu.

Radek se vrátil domů až na večeři. Jeho matka řádila a vyhrožovala mu, že jestli bude s Pavlem kamarádit, že mu nařeže.

Radek jí na to odsekl, že mu nenařeže a ignoroval jí. Radkova máma se dovolávala podpory replica omega Radkova otce. Ten jí ale za pravdu nedal a tak došlo k hádce mezi oběma rodiči.

Koncem týdne přebíral Radek od listonošky obsílku k soudu. Byl sám doma, tak mu ji listonoška dala. Radek se z obsílky dočetl, že jeho máma žaluje Pavlovy rodiče o bolestné. Radek poprosil otce, jestli by mohl žalobu stáhnout, že žádné bolestné nechce. Táta mu vyhověl. Radkova máma to ve středu zjistila a zuřila. Na Radka vzala pásek. Radkův otec včas zasáhl a pásek jí sebral. Kdyby byla praštila Radka přes ruce nebo nohy, které měl po úrazu zlomené, mohla mu vážně ublížit. Proto Radkův otec odvezl pro jistotu Radka na rentgen. Naštěstí mu nic nebylo, přestože přes ruku dostal. Měl na ní rudý šrám od pásku.

Následující den zažádal Radkův otec o rozvod. Radek už nechtěl dál s matkou žít. Kryl se rukou tak, že matka měla čas si to rozmyslet. Když ho přes ruku praštila, tak jí řekl, že jí vůbec nezáleží na něm, ale na tom, aby se mstila ostatním a jeho, že si bere jenom jako záminku. Pak naštěstí už zasáhl Radkův otec.

Když se vrátil Radek s tátou s rentgenu, tak Radkův otec matce oznámil, že zítra požádá o rozvod a že jestli se Radka dotkne, tak že na ni zavolá policajty.

Poslední týden v srpnu, v pondělí, se Pavel rozloučil s Radkem. Pavel slíbil Radkovi, že mu hned napíše. Potom už museli jet.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je čtvrtek
18.04.2024