Na úvodní stránku



V. Začíná školní rok

Miloslav Fuček

Tuláci

Přečteno: 2035


Sobota a neděle utekly jako voda a byl tu první den školy. Pavel s Míšou šli do školy co nejdřív, aby byli ve třídě mezi prvními a mohli si vybrat lavici. Sedli si do třetí lavice k oknu. Před nima seděli dva kluci, kteří jsou snad ještě menší. Jsou to Rosťa Kadlec a Lukáš Koudelka. Zdeněk si sedl do třetí lavice uprostřed a Filip vedle něho. Každý se usadil jak chtěl.


Sobota a neděle utekly jako voda a byl tu první den školy. Pavel s Míšou šli do školy co nejdřív, aby byli ve třídě mezi prvními a mohli si vybrat lavici. Sedli si do třetí lavice k oknu. Před nima seděli dva kluci, kteří jsou snad ještě menší. Jsou to Rosťa Kadlec a Lukáš Koudelka. Zdeněk si sedl do třetí lavice uprostřed a Filip vedle něho. Každý se usadil jak chtěl.

Ve třídě je šestnáct chlapců a čtrnáct děvčat. Ani jedna lavice nezůstala volná. Zazvonilo na hodinu. Vstoupil mladý učitel. Třída zajásala.Učitel se zastavil na půli cesty k stolku. Třída zmlkla.

"Mám se vrátit?", zeptal se.

"Ne", zahřmělo třídou. Učitel se vydal zpátky ke dveřím.

Třída zmlkla. Učitel se tedy vrátil zpět ke stolku.

"Já bych si klidně vzal béčko", řekl ke třídě. Ta už ukázněně mlčela. Učitel se jim představil. Jmenuje se Bartoš. Bude je učit matematiku. Potom se seznamoval s jednotlivými žáky. Četl je podle seznamu. Přečtený se vždy postavil. S někým učitel prohodil pár slov, s někým ne. První byl čtený Petr Alda. Učitel si ho chvíli prohlížel, aby si ho zapamatoval. Pak přečetl Martina Brabce. Toho si pamatoval z dozorů z loňska. Další byl Ríša Capoun. Toho si taky chvíli prohlížel, než vyvolal Cyrila Drbala. Toho znal i jménem. Má staršího bráchu v 7. třídě a jsou si podobní. Ivo Heřmánka si prohlížel taky delší dobu, Míšu znal od vidění z dozorů. Rosťu Kadlece se taky pamatoval, ale jménem ho neznal. Věděl ale, že je to známá firma. Rosťa mívá pravidelně důtky. Zdeňka Karáska si taky prohlížel dost dlouho, podobně jako Marka Kopala. Naopak dobře znal Lukáše Koudelku. I u něj poznamenal, že je to známá firma. Frantu Loubala a Davida Maňáka si taky prohlížel dlouho. Filipa znal od vidění a Pavla si snažil zapamatovat.

"Ty se přistěhoval?", zeptal se.

"Ano", odpověděl Pavel.

"Koukám, že jseš také pěkné kvítko", řekl. "Dvojka z chování a posudek od třídní učitelky také není moc lichotivý."

Tohle Pavel nečekal. Myslel si, že tu začne úplně od začátku a místo toho tohle.

"No nevím, nevím, jak vám to bude s Michalem vedle sebe svědčit."

V klucích zatrnulo. Ozval se Rosťa: "Soudruhu, aspoň když sedí vedle Míši, tak ho už nezkazí. Kdybyste ho dal vedle někoho hodného, tak by ho zkazil a měl byste o grázla víc."

Učitel Rosťu napomenul za to, že mluví bez vyvolání. Míša se přihlásil a slíbil, že budou hodní.

"Vy se znáte?", zeptal se učitel.

"My jsme sousedi", řekl Míša. "Tedy ne jenom v lavici, ale i ve skutečnosti."

Učitel pokračoval dál v seznamování. Nakonec se ještě vrátil k Pavlovi. Zeptal se ho, za co dostal tu dvojku z chování.

"Nechtěně jsem poranil spolužáka", řekl Pavel.

"No tak nevinné to asi zase nebylo", pochyboval učitel.

"Ono to je dost vážné zranění", vysvětloval Pavel.

"No jenom abys nám neudělal z třídy nemocnici", řekl učitel.

Třída se tomu zasmála. Pavla mezi sebe přijali dobře. Takže aspoň třídu má na své straně. Učitele snad brzo přesvědčí.

Během dalších dnů se třída seznámila s učiteli, kteří je budou učit. První poznali učitelku českého jazyka Kudláčkovou. Je to mladá učitelka, kterou si Pavel s Míšou oblíbili hned po první hodině. I jí padli do oka, podobně jako před nimi sedící Rosťa a Lukáš. Pavla se zeptala, co měl z češtiny. Potěšilo jí, že jedničku. Pak se zmínila, že tu má poznámku něco o chování, ale že věří, že to nebude tak zlé.

Spokojeni byli i další hodinu, kdy měli učitelku Lambertovou. Ta už je sice trochu starší, ale také dobrá. Bude je učit dějepis, zeměpis a výtvarnou výchovu. Ta se Pavla neptala na nic. Trochu měli obavu z ruštinářky Práškové. Je to už důchodkyně, ale i ona je dobrá. První hodinu se s třídou seznamovala a povídala si s nimi.

Kluci se těšili na tělocvik. Mají mladého učitele Tomka, který je stejně starý jako jejich třídní Bartoš. Na tělocvik jsou kluci spojeni s 5.B a děvčata z 5.A a 5.B mají učitelku Kudláčkovou. Na pracovní výchovu mají na dílny staršího učitele Molčíka a na pěstitelské práce a taky na přírodopis učitelku Čížkovou. Před Molčíkem mají kluci respekt, protože umí občas pouštět hrůzu. Učitelka Čížková si zase děti získala svým přístupem. Nejméně důvěry má Pavel k učitelce Špetové, kterou mají na hudební výchovu. Ta hned neopomněla připomenout, že měl dvojku z chování a že si na něj bude dávat zvýšený pozor. Taky měla komentáře k tomu, že sedí vedle Míši. Hned kluky ujistila, že na to učitele Bartoše upozorní, což také udělala. Učitel Bartoš ji na oplátku ujistil, že pokud s nimi bude mít někdo při hodině problémy, že je rozsadí. Což se ostatně týká kterékoliv lavice ve třídě.

Ve stejné době si Viktor svolal svoji partu a zjišťoval, co kdo zjistil o Pavlovi. Přihlásil se Filip. Viktor se od něj dozvěděl, že Pavel chodí s Filipem do třídy. Tomu se všichni divili. Filip je ale usadil tím, že Pavel je stejně velký jako Michal, takže co se diví. Viktor začal kout pikle, jak otestovat kamarádství Michala a Pavla. Filip ho ujistil, že je to zbytečné.

Ty dva proti sobě nepoštve. Jirka s Rudou do toho taky moc chuti neměli. Znají Míšu a Pavla z tělocviku a vycházejí s nimi dobře.

Filip dal od této akce taky ruce pryč, jak předpověděl Míša. Takže s Viktorem zůstali jen dva jeho nejvěrnější nohshledi Jarda a Míla a ještě Petr, kterému se ale tohle moc nelíbilo. Jako sedmáka ho totiž páťáci moc nezajímali, zvlášť kluci. Takže tato celá akce zvadla, protože Viktor ani Jarda nic kloudného nevymysleli. Dali Pavlovi akorát pán anonymů a na víc se nezmohli. Nejnápaditější se nakonec ukázal Míla, který si celou věc vzal za svou. Když jednou nechal Pavel kolo ve sklepě blízko vrátek, protáhl ruku mezi příčkami a vypustil mu jednu duši.

Podruhé našel Pavel před výjezdem z jejich sklepa připínáčky. To ho naštvalo. Byl teď podstatně obezřetnější. Do sklepa chodil s baterkou, protože mu tam už několikrát kluci zhasli. Na to, aby ho nezamkli ve sklepě si ale dával Pavel pozor a visací zámek nenechával viset v petlici. Kluci by si sice mohli přinést zámek vlastní, ale s tím Pavel počítal a měl ve sklepě pro tenhle případ připravenou pilku na železo. Jenže kluky tohle ani nenapadlo. Zmohli se nanejvýš na to zamknout Pavlovi hlavní dveře od sklepa. Ale ty si Pavel bez problému zevnitř zase odemkl.

Míša s Pavlem brzo zjistili, že z Viktorovy party se na těchto akcích podílí jen Viktor a dva kluci. Proto vytvořili konkurenční partu, v které byli Pavel, Míša a Zdeněk. Filip zůstal zatím neutrální. Do party se ale přidali Rosťa a Lukáš a z domu Mirek a Ondra Mášovi.

Když Míla podruhé vypustil Pavlovi kolo, tak si na něj ve sklepě počkali. Schytal pár kopanců a pak ho zamkli do sklepa, aby věděl, jaké to je. Ondra mu ještě stačil vypustit obě duše u kola. Klíček od sklepa pak kluci hodili s varovným dopisem do schránky Viktorovi, který dopis večer našel a Mílu vysvobodil.Ten už dal po téhle lekci pokoj. Strach dostal i Jarda a Viktora samotného to přestalo bavit. Tak měl Pavel pokoj.


Sdílet na Facebooku

Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2002-15
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.

Dnes je pátek
19.04.2024